Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ο «κουτσουρεμένος» ύπνος οδηγεί σε παραπανίσια κιλά

Επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και «ξεκουρδίζει» τον μεταβολισμό του οργανισμού


Η έλλειψη ακόμα και 30 λεπτών πολύτιμου ύπνου την ημέρα, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στο «ξεκούρδισμα» του μεταβολισμού και στην αύξηση του σωματικού βάρους, εξηγούν οι επιστήμονες.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου ενδοκρινολογίας, ENDO 2015 (5-8 Μαρτίου) στο Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, έρχονται από τους ειδικούς του Κολεγίου Ιατρικής Weill Cornell στην Ντόχα, στο Κατάρ.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο ύπνος μικρής διάρκειας συνδέεται με την παχυσαρκία και με την εμφάνιση του διαβήτη. Εμείς ωστόσο διαπιστώσαμε ότι μόλις 30 λεπτά λιγότερου ύπνου ημερησίως αρκούν για να προκαλέσουν βλάβες μακροπρόθεσμα ως προς την ινσουλινοευαισθησία του οργανισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ιατρικής, δρ Σαχράντ Ταχέρι.  «Κάτι τέτοιο ενισχύει προηγούμενες παρατηρήσεις κατά τις οποίες ο κουτσουρεμένος ύπνος είχε συνδεθεί με συσσωρευτικές μεταβολικές επιπτώσεις». 

Ελλειψη χρόνου, λιγότερος ύπνος

Στη σύγχρονη κοινωνία, οι αυξημένες κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις οδηγούν τον κόσμο σε καθημερινή στέρηση πολύτιμων ωρών ύπνου, τον οποίο προσπαθεί στη συνέχεια να αναπληρώσει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, η καθημερινή έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι δυνατόν να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μεταβολικές διαταραχές οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμα και την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

«Η έλλειψη ύπνου παρατηρείται συχνά στις μέρες μας. Μόλις κατά την τελευταία δεκαετία ωστόσο έχουμε συνειδητοποιήσει τις μεταβολικές της επιπτώσεις» λέει ο δρ Ταχέρι.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η ρύθμιση των ωρών νυχτερινής ξεκούρασης θα μπορούσε να προσφέρει ευεργετικά οφέλη τόσο στη σιλουέτα και στον μεταβολισμό μας, όσο και στην γενικότερη απόδοση του οργανισμού μας. Στο πλαίσιο λοιπόν μιας ισορροπημένης διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους, καλό θα ήταν να ακολουθούμε και ένα υγιές μοτίβο ύπνου για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία» προσθέτει ο ειδικός.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου