Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τι είδους άσκηση να κάνω;

Η απόφαση για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι αποτελεί το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις το σώμα που θέλεις. Τι είδους άσκηση όμως είναι η κατάλληλη για σένα;

Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και οι γνώμες των «ειδικών» ακόμα περισσότερες. Τα γυμναστήρια προσφέρουν πληθώρα προγραμμάτων (βάρη, γιόγκα, πιλάτες, Zumba κα), ενώ υπάρχουν και πολλές επιλογές εκτός γυμναστηρίου, όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο, τα διάφορα bootcamps (συνδυασμός ασκήσεων δύναμης και αντοχής σε υψηλή ένταση), η ορειβασία κτλ.

Τελικά, η απόφαση για το τι είδους άσκηση θα επιλέξεις εξαρτάται από σένα! Πριν λοιπόν επιλέξεις σκέψου τα εξής:

1. Τι σου αρέσει;
Για να παραμείνεις «πιστός» στο πρόγραμμα πρέπει να σου αρέσει. Η άσκηση πρέπει να είναι διασκέδαση, να αποτελεί μια ευχάριστη στιγμή μέσα στην ημέρα σου και να μην αποτελεί υποχρέωση.  Η τελευταία μόδα του fitness ή αυτό που κάνει ο φίλος σου μπορεί να μην είναι κατάλληλο για σένα. Δοκίμασε διάφορες δραστηριότητες πριν αποφασίσεις!


2. Να ανταποκρίνεται στους στόχους σου.
Αν θέλεις να βάλεις μυϊκό όγκο, τότε η γιόγκα δεν είναι η κατάλληλη άσκηση για σένα. Αν πάλι θέλεις να τρέξεις στον επόμενο αγώνα 10 km, τότε ξεκίνα το τρέξιμο! Ο πλέον κατάλληλος να σε συμβουλέψει σε σχέση με τι είδους  άσκηση είναι κατάλληλη για σένα είναι ένας έμπειρος γυμναστής. Επέλεξε λοιπόν σωστά, ανάλογα με τον στόχο που έχεις.


3. Τι επιτρέπει το σώμα σου αυτήν την χρονική στιγμή.
Βασική αρχή στην προπόνηση είναι να μην είναι επικίνδυνη και να μην προκαλέσει τραυματισμό (). Το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες επιβαρύνσεις που θα του επιβάλεις. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης κι αν ξεκινήσεις, η ένταση και ο όγκος της προπόνησης πρέπει να είναι μικρός και να αυξηθεί σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ξεκινήσεις βάρη, τότε πρέπει να ξεκινήσεις από απλές ασκήσεις σηκώνοντας λίγα κιλά. Μάθε τις τεχνικές των ασκήσεων πριν ξεκινήσεις τις πιο δύσκολες ή αυξήσεις την αντίσταση.


4. Προσοχή στα συναγωνιστικά παιχνίδια

Για να παίξεις οποιοδήποτε παιχνίδι με τους φίλους σου (μπάσκετ, ποδόσφαιρο κτλ) πρέπει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Μην παρασύρεσαι από τον ενθουσιασμό σου και θυμήσου ότι αν η τελευταία φορά που έπαιξες μπάλα ήταν στο σχολείο, τότε πρέπει να ξεκινήσεις πολύ χαλαρά. Πολύς κόσμος τραυματίζεται τις πρώτες φορές που ξεκινά πάλι να παίζει!



Καλή επιτυχία!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου