Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Επιστήμονες κατανόησαν γιατί όσοι αδυνατίζουν, ξαναπαίρνουν τα κιλά

Αν όλες οι προσπάθειές σας για αδυνάτισμα αποτυγχάνουν, τότε ίσως αυτό οφείλεται στα νεύρα του στομάχου σας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας και δημοσιεύεται στη «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας», τα νεύρα του στομάχου παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά σε άτομα που τρέφονται με παχυντικά φαγητά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να τρώνε χωρίς να πεινάνε, αφ' ετέρου να χρειάζονται περισσότερο φαγητό για να νιώσουν ότι χόρτασαν.

Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ερευνητές, η δυσλειτουργία αυτή δεν αντιστρέφεται όταν αλλάξει κάποιος διατροφή και αρχίσει να τρώει υγιεινά.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, ίσως εξηγούν μέχρι ένα βαθμό το γεγονός ότι το 95% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια, εστιάζοντας στα γαστρικά νεύρα, τα οποία στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχει γεμίσει το στομάχι μετά το φαγητό.

«Η νευρολογική αντίδραση του στομάχου δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό έπειτα από την αλλαγή της διατροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμάντα Πέιτζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου.

«Αυτό σημαίνει πως πρέπει κάποιος να τρώει περισσότερο φαγητό για να αποκτήσει αίσθημα κορεσμού της πείνας εφάμιλλο με εκείνο ενός άλλου ανθρώπου, ο οποίος μια ζωή έτρωγε υγιεινά», εξήγησε.

Η νέα μελέτη έδειξε πως το πρόβλημα επιτείνεται από την ορμόνη της πείνας, την λεπτίνη.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου