Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οι ασκήσεις με βάρη προστατεύουν από τον διαβήτη

Οι γυναίκες που κάνουν βαράκια και γενικότερα ασκήσεις που αυξάνουν την σωματική δύναμη, μπορεί να μειώνουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το όφελος αυτό προστίθεται σε εκείνο που προέρχεται από την εκτέλεση αεροβικών ασκήσεων, οι οποίες αυξάνουν την αντοχή και γυμνάζουν την καρδιά και τους πνεύμονες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS Medicine».

Τα ευρήματα προέρχονται από σχεδόν 100.000 γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε στις εθελόντριες οι οποίες αφιέρωναν τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα σε αεροβικές δραστηριότητες (λ.χ. βάδην, τζόγγινγκ, ποδηλασία, κολύμβηση) και τουλάχιστον 1 ακόμα ώρα την εβδομάδα σε ασκήσεις για αύξηση της δύναμης.

Ο συνδυασμός αυτός μείωνε κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Στις ασκήσεις για αύξηση της δύναμης συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ελεύθερα βαράκια, η γυμναστική σε μηχανήματα με βάρη στο γυμναστήριο, τα πους απς, τα πρες απς και οι ασκήσεις με ελαστικούς ιμάντες και ελατήρια.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αεροβικές δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά η νέα υποδηλώνει ότι η προσθήκη ασκήσεων για δύναμη στην προπόνηση μπορεί να παράσχει πρόσθετη προστασία.

Ανάλογα ευρήματα έχουν καταδειχθεί και σε μελέτες με άντρες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γυμναστική για δύναμη προστατεύει από τον διαβήτη επειδή αυξάνει την μυϊκή μάζα και έτσι αυξάνει τις καύσεις και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και η απώλεια περιττών κιλών είναι καθοριστική για την πρόληψη και τη θεραπεία του.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Diabetes UK, κάθε απώλεια βάρους κατά 1 κιλό από έναν παχύσαρκο άνθρωπο μειώνει έως 15% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ η απώλεια του 5% του αρχικού σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει δραματικά το σάκχαρο σε όσους ήδη έχουν διαβήτη.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου